- De gemeente Zandvoort stuurt het Rijk een factuur van bijna een ton voor het organiseren van tussentijdse verkiezingen in 2023, zo meldt Binnenlands Bestuur.
- Dit was niet in de begroting voor dat jaar opgenomen, stelt de gemeente. Het kabinet viel in juli 2023 onverwacht.
- De burgemeester van Zandvoort wil de kosten voor de organisatie niet verhalen op Zandvoortse burgers.
- Lees ook: Opkomst Tweede Kamerverkiezingen iets lager dan in 2021
De gemeente Zandvoort stuurt een factuur van 95.000 euro naar Den Haag voor het lokaal organiseren van de nationale tussentijdse verkiezingen in november 2023.
De gemeente heeft daardoor extra kosten gemaakt buiten de jaarbegroting om, schrijft Binnenlands Bestuur. Het kabinet viel in juli 2023 onverwacht, toen de begroting van Zandvoort voor dat jaar al was vastgesteld.
Kritiek op VVD- en CDA-indieners motie
De Zandvoortse Raad geeft met het sturen van de factuur gehoor aan een motie hiertoe die er al in november was aangenomen. Wel is er kritiek op twee van de indieners van de motie – de lokale VVD en CDA – omdat die partijen in hetzelfde kabinet zaten dat gevallen was.
De VVD liet dat kabinet zelfs hoogstpersoonlijk vallen. De Zandvoortse VVD-fractievoorzitter Sven Drommel stelt “geen betrokkenheid bij het vallen van het kabinet” te hebben.
Voor het organiseren van de tussentijdse verkiezingen had de gemeente 105.000 euro gereserveerd. "Het kan ons inziens echter niet zo zijn dat als de Haagse politiek de keuze maakt om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, wij de kosten daarvan moeten verhalen op de Zandvoortse inwoners", schrijft burgemeester David Moolenburgh in de brief. Hij spoort andere gemeenten aan om ook een factuur naar het Rijk te sturen.